Column: de definitie van ‘powervrouwen’

Er zijn verschillende boeken geschreven over powervrouwen. Nederlandse Janette Sybrandy schreef bijvoorbeeld: ‘Hoe word ik een powervrouw!’  Op haar website kan je dan ook de ‘powervrouwentest’ doen, om te kijken hoe hoog je scoort om een
powervrouw te kunnen zijn en ik kon dat natuurlijk niet laten… Uit mijn score bleek het volgende en ik kon me daar best in vinden:

60 uit de 89 te behalen punten... Powervrouw?
60 uit de 89 te behalen punten… Powervrouw?

Je bent op de goede weg, maar je kunt nog meer uitgroeien tot een echte PowerVrouw, meer uit het leven halen, meer uit jezelf. Vergeet niet dat jij aan je eigen roer staat! Je kunt meer inzicht, lef en creativiteit krijgen door zelf actie te ondernemen, waardoor je het leven gaat leiden dat je graag wilt leiden.”

Maar wat is precies een powervrouw en wanneer ben je dat? Op internet is daar geen vaste definitie voor te vinden. Voor de een is een powervrouw een vrouw die volledig in haarzelf gelooft en dat ook naar buiten uitstraalt, alles (financieel) goed voor elkaar heeft, een grote inspiratiebron voor velen is en dus de wereld iets kan meegeven. Voor de ander is zijn of haar moeder een ‘powervrouw’, simpelweg omdat zij altijd klaarstaat voor haar kinderen en alles voor hen doet of overheeft, als alleenstaande moeder bijvoorbeeld. De definitie van een ‘powervrouw’ is dus niet zo makkelijk gegeven, want die is voor iedereen verschillend.

Mijn definitie van een powervrouw is ook erg breed en verschillend. Natuurlijk beschouw ik mijn moeder als een powervrouw, aangezien ze altijd voor me klaarstaat en het als alleenstaande moeder niet altijd makkelijk heeft. Maar je hebt zoveel succesvolle mensen uit allerlei verschillende branches, van bekende zangeressen tot bekende presentatrices, van gelukkige huisvrouwen tot gelukkige werknemers : ik zie zovéél powervrouwen om me heen. En zolang je doet waar je gelukkig van wordt, zul je altijd succesvol zijn. Met dit blog over powervrouwen in de journalistiek doel ik echter wel op een specifiek doelgroep, namelijk: (bekende) vrouwen in de journalistiek, die het ver geschopt hebben of dat in de toekomst nog gaan doen, kijkend naar mijn eigen generatie.

In Nederland zitten er maar weinig vrouwen aan de top in de journalistieke wereld, in verhouding tot mannen. Je hebt een aantal bekende tv-presentatrices als Linda de Mol en Wendy van Dijk, een aantal bekende journalisten als Dionne Stax en Eva Jinek en een aantal bekende radiopresentatrices als Floortje Dessing en Lucella Carasso. De rest van het journalistieke landschap wordt grotendeels gedomineerd door mannen. Als je bijvoorbeeld alleen zou kijken naar de grote Nederlandse talkshows op televisie, dan springen er al drie grote shows uit, allemaal gepresenteerd door mannen: Pauw, De Wereld Draait Door en RTL Late Night. Daarnaast heb je nog de vele sportjournalisten, radiopresentatoren, correspondenten, wederom grotendeels gedomineerd door het andere geslacht. Bovendien komt daar nog bovenop dat alle bovengenoemde vrouwen ruim de dertig zijn gepasseerd en dat er eigenlijk weinig jonge vrouwelijke journalisten aan de top zitten in Nederland.

Ook over ‘de top’ valt te twisten… Sommige vrouwen zullen genoegen nemen met een redactiebaan voor een groot blad, andere vrouwen zijn helemaal gelukkig als ze het lokale nieuws in hun regio mogen presenteren en sommige vrouwen zullen tot het uiterste gaan en pas een voldaan gevoel hebben als ze bijvoorbeeld hun eigen radioshow of tijdschrift hebben. Ik beschouw ‘de top’ als journalistieke erkenning en waardering krijgen voor je werk, voldoening halen uit wat je doet en dat ook met uiterste plezier doen, wellicht een topfunctie binnen een groot mediabedrijf bekleden en misschien ook een beetje bekend zijn, want een goed netwerk is zeker wel een must in de journalistiek!

#GirlBoss © Carolyn Coles via Flickr
#GirlBoss © Carolyn Coles via Flickr.

Kan iedereen dan een powervrouw worden? Als het aan Sophia Amoruso ligt, wel. Amoruso schreef het boek #Girlboss, gebaseerd op haar eigen succesverhaal. In het boek laat ze zien hoe iedereen een #Girlboss (powervrouw) kan worden, zolang je maar op jezelf vertrouwd en je instinct gelooft.

Ik sluit me hier volledig bij aan: gezien de verschillende definities ben ik dan ook van mening dat iedereen een powervrouw kan worden. Of iedereen haar kansen en talenten volledig benut, is natuurlijk maar de vraag, maar het is zeker niet onmogelijk. In veel gevallen gaat het gewoon om de juiste mindset en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Voeg daar een goed netwerk aan toe en een beetje lef en je komt een heel eind!